Jumaat, Januari 15, 2016

KONSEP FAMILY PLANNING MAB

KONSEP FAMILY PLANNING MAB
Secara teorinya merancang keluarga dengan MAB bermakna seseorang wanita itu akan berikhtar untuk mendapat kitaran period tetap 28 hari setiap bulan. Kitaran periodnya akan dipecahkan kepada 4 minggu;
 
MINGGU PERTAMA

MAB mula diambil samada pada hari 3/4/5 ia berperiod. Pada minggu ini kesuburannya mula meningkat. Hormon Estrogen dan Luteinizing mula dirembeskan tetapi masih diperingkat awal. Dinding rahim mula menebal sebagai persediaan untuk hamil.
 
MINGGU KE DUA
Pada minggu ke 2, kesuburan terus meningkat dengan peningkatan rembessan Hormon Estrogen dan Hormon Luteinizing. Tahap maksima kesuburan ini akan berlaku pada hari ke 14. Pada masa ini berlaku ovulasi dimana ovum yang matang akan menetas dan keluar dari ovari. Dengan itu proses kehamilan dicegah dengan kaedah kawalan suhu dalam tiub falopia. Setelah 24 jam ovum akan luput hayat, dengan itu ia gagal bersenyawa dengan sperma walaupun sperma masih hidup sehingga 7 hari. Akhirnya selepas 7 hari sperma pula akan luput hayat. Proses meluputkan sperma dan ovum akan di detox melalui period selepas 21 hari berhenti mengambil MAB.
 
MINGGU KE TIGA
Pada minggu ke 3, selepas berlaku ovulasi tahap kesuburan mula menurun. Paras remberasan Horman Estrogen dan Hormon Luteinizing juga semakin kurang. Risiko untuk hamil ketika ini rendah kerana geraf kesuburan semakin menurun.
 
MINGGU KE EMPAT
Pada minggu ke 4, tahap kesuburan terus menurun sehingga rembesan Horman Estrogen dan Hormon Luteinizing berhenti. Waktu ini kesuburan paling rendah dan kehamilan jarang berlaku. Pada hari 21 ini merupakan hari terakhir mengambil MAB kerana pada waktu ini sudah tidak subur. Selepas hari 21 inilah masa untuk period keluar.
Dengan memahami teori dan konsep ini, maka wanita dapat mengecam waktu subur secara lebih tepat jika sudah mendapat period yang regular setiap bulan iatu 14 hari selepas period.
 
Waktu subur ini mesti difahami sebagai satu ikhtiar utk mengelak kehamilan. Jika yg berhajat utk hamil juga mereka patut tahu waktu ovulasi iaitu tempoh maksima subur. Diwaktu ovulasi itulah pasangan kerap bersama jika ingin hamil.
 
Dengan MAB ia lebih selamat berbanding kimia sintetik. Kebanyakan kimia sentetik ini dicipta oleh yahudi dalam masa yang sama memberi side efek merosakkan kesihatan terutama di usia emas. Kita berhak sihat hingga akhir hayat jika kita mengikut Al Quran dan sunnah. Ciptaan yahudi banyak yg bathil dari yang benar.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan